Депутатите подкрепиха закона за медийните собственици, като го приеха на второ

...
Депутатите подкрепиха закона за медийните собственици, като го приеха на второ
Коментари Харесай

Окончателно: НС прие законът на Пеевски за медиите

Депутатите поддържаха закона за медийните притежатели, като го одобриха на второ четене.

Закона за наложителното складиране на печатни и други творби и оповестението на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, бе импортиран от народните представители от Движение за права и свободи Делян Пеевски, Хамид Хамид, Велислава Кръстева и Йордан Цонев, написа " Монитор ".

В рамките на дебата, социалистът Антон Кутев съобщи, че текстовете са на прав път, само че съгласно него няма да осветлят същинските притежатели на медии у нас. Кутев дефинира текстовете като ПР акция на един човек, който се пробва да потвърди, че не е монополист. “Законопроектът ни не е опит за пиар акция на едно лице, а пиар акция на България и на медийната среда ”, репликира го Йордан Цонев. “Благодаря за поддръжката за закона. Бъдете безусловно уверени, че вършим крачка за това медийната среда да изсветлее, да отговори на тези условия, които са обективни, да подобрим оценките си - този закон е за това, а не да се прави пиар на този или оня “, съобщи още той.

Цонев бе безапелационен, че депутатите не могат да стоят и да гледат по какъв начин неправителствени организации готвят отчети за медиите, които са безусловно погрешни или най-малко доста противоречиво правилни и с тях клеветят страната ни, визирайки класацията на Репортери без граници. „ Не може да се вършат ранглисти, които изрично не дават отговор на свободата на словото на България. Много публицисти и основни редактори също го потвърдиха в свои изявления и разбори по този мотив “, разяснява още той.

Текстовете бяха признати дефинитивно. Със законопроектът се основава електронен указател към Министерството на културата, а всеки притежател на медия се задължава в период до 30 юни да подаде декларация, посредством попълване на електронен формуляр на интернет страницата на ведомството. Информацията се подава и до Агенцията по вписванията и предстои за оповестяване в комерсиалния указател. В декларацията ще се съдържа и информация дали доставчикът на медийни услуги заема обществена служба, както и информация за всяко обществено финансиране за миналата календарна година, неговият размер и съображение, както и данни за лицето направило финансирането.

Освен това със закона разпространителите на печатни издания ще се задължават до 31 януари да заявяват пред културното министерство притежателя си, както и броя на обектите, посредством които продават и популяризират издания. Ако някои от тях има повече от 1/3 от тези пунктове, то ведомството ще осведоми Комисия за защита на конкуренцията и ще се задейства антимонополното законодателство.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР